Отключи Офертата  ?
......

Захранване на бебето през есента

7 есенни плодове и зеленчуци, подходящи за периода на захранване на бебето

Захранването на бебето е важен етап от неговото развитие, тъй като то преминава от хранене с кърма или адаптирано мляко към хранене с твърди храни. Есента, със своята богата реколта от сезонни продукти, предоставя чудесна възможност да запознаете детето си с разнообразни и богати на хранителни вещества продукти. Чувствайте се късметлии, ако моментът да дадете старт на захранването на бебето е настъпил точно в този сезон. ? А ако имате колебания дали е дошло време за захранване, прочетете и блог поста ни, в който разглеждаме 4-те важни сигнала, че бебето е готово за захранване.

Защо да изберете сезонни продукти за захранване на бебето?

Изборът на сезонни продукти през есента предлага няколко предимства в процеса по захранване на вашето бебе:

  • Свежест и вкус: Сезонните плодове и зеленчуци нямат аналог по свежест и вкус. Осигуряват ви и дозичка спокойствие, като родители, тъй като можете да избирате от локални производители и да сте сигурни, че използването на пестициди или други препарати за дългосрочно съхранение е намалено или липсва изцяло.
  • Богатство на хранителни вещества: Есенните зеленчуци и плодове са пълни с важни витамини и минерали, които отговарят на хранителните нужди на бебето през този есенциален етап от растежа. По-долу ще разгледаме подробно кои са полезните вещества във всяка храна и как точно допринасят за развитието на малкото човече.
  • Разнообразие: Разнообразието от плодове и зеленчуци, налични през есента, ви позволява да запознаете бебето си с широк спектър от вкусове, текстури и цветове. А всичко това влияе върху изграждането на хранителните предпочитания на детето. 
  • Ценово ефективно: Закупуването на сезонни и местни продукти често е по-икономично, което ви помага да поддържате балансиран семейния бюджет, без това да означава компромис в качеството на храната, която предоставяте на малкото си съкровище.

Есенни зеленчуци и плодове за захранване на бебето

Нека сега разгледаме по-детайлно някои от богатите на полезни вещества храни, налични щедро именно през есента. Важно е предлагането на всяка от тях да бъде съобразена с възможностите на детето да стои самостоятелно изправено, да координира ръцете си, да дъвче, а също и с личния му темп на развитие.

1. Захранване със сладък картоф

сладък картоф

Зареден с витамин А, B6 и фибри, сладкият картоф е чудесен избор за начало на захранването на бебето. Витамин А е от съществено значение за доброто зрение и функционирането на имунната система, а витамин B6 допринася за развитието на мозъка. Фибрите в сладкия картоф подпомагат редовното движение на червата и осигуряват здравословното храносмилане. Когато го предлагате на детето си, най-важно е да бъде напълно омекнал. За целта можете да го сготвите на пара или да го изпечете във фурната. Сладният картоф е подходящ за въвеждане в менюто на детето под формата на пюре, но можете да го предложите и на пръчици с големината на кутрето ви, които детето да хапва с ръчичка, ако сте избрали ЗВБ метода. Сладък картоф можете да въведете още от началото на захранването или когато бебето е около 6-8-месечна възраст, тъй като е лесно смилаем и има естествено сладък вкус, който много малчугани харесват.

2. Захранване с тиква

тиква, нарязана на 2 едри парчета

Тиквата е богата на каротеноиди - растителни съединения, една част от които организмът ни превръща във витамин А, а друга има антиоксидантно действие. Витамин А, както вече споменахме и при сладкия картоф, помага за укрепване на зрението, за растежа и имунната система на бебето. Каротеноидите могат да намалят риска от рак. Освен това, тиквата съдържа витамин С и е добър източник на фибри. Витамин С поддържа имунната система на бебето и подпомага усвояването на желязото от други храни. Фибрите в тиквата допринасят за здравето на храносмилателната система. Тиквата е подходяща храна за бебето още от началото на захранването или около 6-месечна възраст. Пригответе на пара или във фурна, намачкайте с вилица или пюрирайте фино. Съобразете се с изцяло с възможностите на детето си да дъвче, като при нужда разредите пюрето с малко кърма или АМ (адптирано мляко). Тиквата се съчетава се чудесно с други есенни плодове и зеленчуци като ябълки и моркови. Така че след като всеки компонент е въведен поотделно, можете да ги предложите на бебето си и в комбинация.

3. Захранване с морков

моркови

Пълни с бета-каротин и витамини, морковите са чудесен избор за старт на захранването. Бета-каротинът е предшественик на витамин А и е жизненоважен за зрението и имунното здраве. Морковите могат да бъдат въведени на около 6-8 месеца, като приготвени на пара пръчици с големината на кутрето ви, или предложени под формата на пюре. Естествената сладост на морковите ги прави привлекателни за бебетата и има голяма вероятност да станат любими и на вашето мъниче.

4. Захранване с пащърнак

пащърнак

Пащърнакът е отличен източник на мед, фибри, фолати и витамин С, както и на редица други хранителни вещества и много здравословни въглехидрати, които зареждат тялото на бебето с енергия. Mедът в пащърнака е основен минерал в организма и играе роля в образуването на червените кръвни клетки, спомага за поддържането на здрави кости и нерви и подпомага имунната система. Фибрите спомагат за редовното движение на червата и могат да предотвратят запек, заради което са ценни хранителни вещества за бебетата. Фолатът е всъщност форма на витамин В9 и е от решаващо значение за нормалното функциониране на клетките. Освен по време на бременност, е и особено важен в детска възраст, тъй като осигурява правилния растеж и развитие на малкото човече. Пащърнакът съдържа витамин С, който е антиоксидант, подпомагащ имунната система и помага на организма да абсорбира желязото от растителните храни. Можете да го предложите на бебето си под формата на пюре още в началните етапи на захранването.

5. Захранване със зеле

зеле

Зелето се отличава с високо съдържание на витамини К и С, фолат и фибри. Витамин К е от съществено значение за съсирването на кръвта и за здравината на костите, а витамин С подпомага имунната система на бебето. Фолатът подпомага развитието на нервната система, а фибрите съдействат за здравето на стомаха. Можете да започнете да въвеждате зелето на около 8-10 месеца, тъй като е малко по-трудно за храносмилане в сравнение с други зеленчуци. Не забравяйте да го сготвите добре, т.е. да омекне напълно, и да го пасирате до гладко пюре, за да избегнете опасността от задавяне, тъй като зелето е малко по-жилаво. Можете да го включите в многокомпонентни пюрета или в бебешки супи.

6. Захранване с ябълка

шарении ябълки, разливащи се от кошница, върху под от дървени дъски, на фона на есенни жълто-червени листа

Ябълките предлагат на бебето много фибри, витамин С, витамин В6 и антиоксиданти. Фибрите в ябълките спомагат за регулиране на храносмилателната система на малкото човече. Витамин С се грижи на здравината на кожата и костите му, а също и за съединителната тъкан. Можете да въведете ябълки още на 6 месеца, обикновено под формата на ябълково пюре или печени ябълкови резени, ако прилагате захранване, водено от бебето (ЗВБ). Все пак, не бихме предложили ябълката за първа среща на бебето с твърда храна. Причината е, че по този начин можете бързо да изградите предпочитания на детето към сладки храни. А това е предпоставка в бъдеще да отказва всякакви полезни зеленчуци, които са с по-скоро солено-нагарчащ или киселеещ вкус. В тази връзка препоръчваме да прочетете и блог поста ни, в който разглежадме как да изградим здравословни хранителни навици у детето си по време на захранването, така че да положим добри основи за цял живот.

7. Захранване с круша

круши

Крушите се отличават с изключително високо съдържание на фибри. Те помагат за регулиране движението на червата, помагат при запек и поддържат във форма чревния микробиом, като осигуряват храна за полезните чревни бактерии. Крушите съдържат също витамин К и C, и калий. Витамин К е важен за съсирването на кръвта и за здравината на костите. Той е сред съществените хранителни вещества за бебета и децата, тъй като играе роля в нормалния растеж и развитие. Макар че крушите не са толкова богати на витамин С, колкото някои други плодове, те все пак съдържат този ценен антиоксидант. Витамин С е важен за растежа и възстановяването на тъканите и помага на организма да абсорбира желязото от растителните храни. Крушите също така осигуряват калий - основен минерал, който подпомага различни телесни функции, включително здравето на сърцето и регулирането на кръвното налягане.

Не забравяйте, че всяко бебе е различно и е изключително важно да се консултирате с педиатъра си, преди да въведете нови храни в менюто му. Освен това следете за евентуални признаци на алергии и постепенно разширявайте палитрата от вкусове, които му предлагате, докато расте и се развива. Есента предоставя фантастична възможност да въведете тези питателни храни в процеса на захранване на бебето, като му осигурите жизненоважни хранителни вещества, от които се нуждае за здравословен растеж и развитие.

Ако темата за захранването ви е особено актуална, препоръчваме ви също нашия "Наръчник за захранване на бебето". В книгата ще откриете обобщена информация за най-новите проучвания и препоръки, свързани със захранването на бебето, а също и:

  • Отговори на всички важни въпроси, свързани със захранването на детето;
  • Напътствия кога, как и какво да включвате в менюто на малчугана, за да гарантирате пълноценното му хранене;
  • Идеи какво да сготвите според възрастта на детето - от първия ден на захранването до първата му годинка.
......
ВИЖ ПОВЕЧЕ ЗА НАРЪЧНИКА
cross