Отключи Офертата  ?
......

Как да изградим здравословни навици при захранване на бебето?

7 стъпки, които ще ви помогнат по пътя на захранване на бебето, така че да създадете здравословни хранителни навици у детето си.

Началният етап от захранването на бебето е ключов момент за изграждане на здравословни хранителни навици за цял живот. Това се случва чрез:

 • Въвеждане на разнообразни храни, богати на ценни вещества, които подпомагат растежа и развитието;
 • Справяне с придирчивото хранене;
 • Създаване на рутина, свързана с положителни асоциации за хранене;
 • Съобразителност с алергиите. 

В следващите редове ще разгледаме основни съвети, които ще ви помогнат да се грижите за балансираното хранене на своето дете. А ако имате колебания дали бебето ви е готово за захранване, разберете кои са сигналите за това тук.

1. Предложете разнообразни храни

По време на захранване е важно бебето ви да бъде запознато с широк набор от вкусове и текстури - цветът, видът, консистенцията на храната са от значение. Проучванията показват, че разнообразното бебешко меню може да повлияе положително хранителните предпочитания на детето по-късно през живота му. Включете в ежедневните хранения на малкото човече възможно най-пъстър спектър от зеленчуци, плодове, зърнени храни, месо и млечни продукти. Това ще разшири вкусовия му мироглед, като по този начин ще насърчите приемането на различни храни.

Постепенно въвеждайте нови съставки и вкусове, като позволявате на бебето да изследва и развива вкусовите си предпочитания. Не забравяйте, че може да са необходими няколко опита, преди бебето да приеме нова храна, затова бъдете търпеливи и постоянни.

2. Подберете храни, богати на полезни хранителни вещества

При въвеждането на т.нар. 'твърди' храни (т.е. храни, различни от майчиното или адаптираното мляко) е изключително важно да се даде приоритет на храните с висока хранителна стойност. По този начин ще гарантирате, че бебето ви получава есенциални витамини, минерали и други жизненоважни хранителни вещества.

Това включва храни, богати на желязо, калций, здравословни мазнини и антиоксиданти. Подберете храни като зеленчукови пюрета (напр. спанак, сладки картофи, моркови), плодове (напр. ябълки, банани, горски плодове), пълнозърнести храни (като киноа, овес, елда, просо), растителни и животински протеини (бобено пюре, тофу, пилешко, пуешко месо) и здравословни мазнини (авокадо, тахани, риба). Всичко това като избягвате да добавяте сол и/или захар в храната на бебето. Ето защо:

 • Прием на натрий: Бебетата имат незрели бъбреци, които не са напълно подготвени да се справят с прекомерните количества натрий в солта. Той може да натовари развиващите се органи и да доведе до здравословни проблеми. Ограничавайки приема на сол по време на захранване, ще предпазите бъбреците на бебето и ще подпомогнете здравословния му растеж и развитие.
 • Хранителен дисбаланс: Храните с високо съдържание на добавени захари често не съдържат основни хранителни вещества и могат да изместят по-здравословните опции от менюто на детето. Като избягват сладки закуски, напитки и преработени храни, родителите могат да гарантират, че хранителният режим на бебето им е богат на хранителни вещества и подпомага оптималния растеж и развитие.
 • Вкусови предпочитания: Бебетата предпочитат сладки храни, защото са близки до познатия им вкус на кърмата. Въвеждането на храни с високо съдържание на захар по време на захранване може да формира вкусовите им навици и да създаде предпочитания към прекалено сладки храни. Това от своя страна може да доведе до по-голяма вероятност за консумация на сладки храни и напитки в бъдеще, което увеличава риска от кариеси, затлъстяване и други здравословни проблеми.
 • Здраве на зъбите: Високият прием на захар, особено от сладки закуски или напитки, увеличава риска от кариес при бебетата. Развиващите се зъби са податливи на вредното въздействие на захарта. Като сведат до минимум захарта в диетата, родителите могат да помогнат за опазване на денталното здраве на бебето и да насърчат добрите практики за орална хигиена.

Консултирайте се с вашия педиатър за насоки относно избора на храни и размера на порциите, подходящи за възрастта, тъй като хранителните нужди на бебетата се различават на различните етапи.

3. Намерете своя начин да се справите с капризното хранене

Придирчивото хранене е често срещано предизвикателство по време на захранване. Все пак има стратегии, които можете да използвате, за да се справите с този етап и да създадете положителната връзка с храната.

Първо, непрекъснато се старайте да разнообразявате храните и вкусове, дори ако бебето първоначално ги отхвърля. Често са необходими многократни предлагания, преди дадена нова храна да бъде приета. Включете храни, приготвени по различен начин, за да привлечете или запазите вниманието на детето. Например: пригответе зеленчуци на пара, докато омекнат напълно, като един път ги пасирате и предложите като пюре с лъжичка, а друг път - под формата на подходящи парченца, които детето да опознава и хапва с ръчички.

Бъдете търпеливи и избягвайте да притискате или принуждавате бебето да се храни. Вместо това осигурете подкрепяща и спокойна среда по време на хранене. Не пестете похвалите си и го насърчавайте, когато опитва нови храни или постига напредък в изяденото количество. Помнете, че всяко бебе е уникално и хранителните му навици могат да се променят от ден на ден.

4. Създайте режим на хранене

Постоянството и структурата са от ключово значение за установяването на здравословен режим на хранене. Стремете се към редовни и предвидими часове за всяко основно хранене и за междинните закуски, тъй като това помага на бебето да изгради усещане за рутина и очаквания. Установяването на график за хранене може също така да подпомогне естествените сигнали за глад и ситост.

Създайте приятна среда за хранене без разсейване, като сведете до минимум времето, прекарано пред екрана, и се съсредоточите върху споделеното преживяване да се храните заедно като семейство. Насърчавайте самостоятелното хранене, когато бебето развие двигателните си умения за това, като му позволите да изследва и да се занимава с храната си. Освен това, обмислете включването на детето в приготвянето на храната или в пазаруването на хранителни продукти, когато то порасне, тъй като това може да помогне за възпитаване на положително отношение към храната, а създава и усещането, че изборът му е от значение.

5. Внимавайте за алергии и хранителна непоносимост

По време на захранването е важно да сте наясно с потенциалните хранителни алергии. Американската академия по педиатрия (The American Academy of Pediatrics - AAP) вече препоръчва да се въвеждат често срещани алергени, като фъстъци, яйца, пшеница, млечни продукти и морски дарове, още в началото, за да се намали рискът от алергии. Важно е обаче тези храни да се въвеждат една по една и да се наблюдават евентуални нежелани реакции.

Консултирайте се с вашия педиатър за насоки относно въвеждането на алергени и как да процедирате при съмнения за хранителна непоносимост. Не забравяйте да предлагате алергените във вид, подходящ за възрастта на детето (например напълно гладки или фино пасирани пюрета), за да сведете до минимум риска от задавяне.

6. Насърчавайте семейните хранения и бъдете модел за подражание

С напредването на процеса по захранване на бебето е полезно да го включите в семейните хранения, когато е възможно. Съвместното хранене позволява на детето да наблюдава и да се учи от вас, като по този начин създава положителна връзка с храната и насърчава здравословното поведение.

Дайте добър пример, като сами се наслаждавате на широк спектър от питателни храни. Покажете ентусиазъм, когато опитвате нови храни и демонстрирайте балансирани хранителни навици. Инициирайте топли, приятелски разговори по време на закуска, обяд или вечеря, като превърнете храненето в приятно социално преживяване, в семейна традиция. И отново - ограничете разсейващите фактори, като телевизия или мобилни устройства, за да насърчите внимателното хранене и връзката със семейството.

7. Поддържайте необходимата хидратация

Успоредно с въвеждането на твърда храна е изключително важно да се гарантира, че бебето ви е достатъчно хидратирано. Продължавайте да кърмите или да се храните с адаптирано мляко при поискване, тъй като майчиното или адаптираното мляко остават основен източник на енергия за бебето през първите 6 месеца (или до първата му годинка). По време на хранене и през целия ден предлагайте вода в чаша. Особено важно е да предлагате вода, ако бебето ви консумира повече твърди храни, тъй като то се нуждае от допълнителни течности, за да остане хидратирано.

Създаването на здравословни хранителни навици с течение на захранването е ценна инвестиция в дългосрочното здраве и благополучие на детето ви. Не забравяйте, че всяко бебе е уникално, затова бъдете гъвкави и адаптирайте тези съвети към индивидуалните нужди на вашето бебе. Наслаждавайте се на този вълнуващ етап на изследване и растеж, докато подхранвате изграждането на здравословни хранителни навици за цял живот.

Ако темата за захранването е изцяло нова за вас, нашият "Наръчник за захранване на бебето със 75 вкусни рецепти" може да бъде от помощ. В книгата ще получите обобщена информация за най-новите проучвания и препоръки, свързани със захранването на бебето, а също и:

 • Отговори на всички важни въпроси, свързани със захранването на детето
 • Напътствия кога, как и какво да включвате в менюто на малчугана, за да гарантирате пълноценното му хранене
 • Идеи какво да сготвите според възрастта на детето - от първия ден на захранването до първата му годинка

Разбери повече за съдържанието на Наръчника в сайта ни тук.

ВИЖ ПОВЕЧЕ ЗА НАРЪЧНИКА
......
cross