Отключи Офертата  ?
......

4 сигнала, че бебето е готово за захранване

Разбери кои са 4-те ключови признака, сигнализиращи, че с детето можете да започнете захранването.

Най-напред, нека изясним какво е захранване и защо е толкова обсъждана тема сред родителите. Захранването на бебето е процесът на въвеждане на т.нар. “твърди” храни в менюто на детето, когато то преминава от обичайното кърмене или шише към по-разнообразен и подходящ за възрастта му хранителен режим.

Това е важен етап в развитието на бебето, тъй като организмът му започва да си набавя допълнителни хранителни вещества, необходими за правилния растеж и развитие от една страна. От друга - захранването е и педиодът, когато малкото човече започва да изгражда своите хранителни навици, които повлияват целия му живот. От трета страна, захранването позволява на детето да опознае нови вкусове и текстури, да усвоява нови умения, да работи върху фината моторика и координацията на ръцете си, учейки се да борави с подходящите прибори.

Захранването е важен момент и за родителите, тъй като бележи края на един етап - хранене с майчино или адаптирано мляко, и началото на нова глава в развитието на детето. Процесът може да бъде предизвикателен, но с правилните инструменти и знания ще се превърне във вълнуващо и полезно преживяване както за родителя, така и за детето.


Кога трябва да започне захранването на бебето?

Световната здравна организация (СЗО) препоръчва изцяло млечно хранене през първите 6 месеца на бебето (т.е. никакви други храни или напитки освен кърма или адаптирано мляко). Американската академия по педиатрия (American Academy of Pediatrics) препоръчва захранването да започне на около 6-месечна възраст. Европейско дружество по педиатрия, гастроентерология, хепатология и хранене (ESPGAN) и Европейският орган за безопасност на храните (EFSA) конкретизират малко повече в препоръките си, че захранването трябва да стартира между 17-та и 26-а седмица от живота на бебето. Пълна конкретика обаче липсва. Причината е, че всяко дете е различно и е важно да се обърне внимание на индивидуалните нужди и готовност на вашето бебе.

Прекалено ранното въвеждане на твърда храна е свързано с повишен риск от затлъстяване и други здравословни проблеми, докато твърде късното захранване може да доведе до недохранване и забавяне на развитието. Ето защо е важно да следите за сигналите, които вашето детето дава, за да обмислите старт на захранването.

Да преминем към тези важни 4 ключови знака, че бебето ви е готово за захранване:

1. Добър контрол на главата в седнало положение

Важно е бебето ви да може да държи главата си стабилно, докато е в седнало положение, за да не се задави. Ако детето има способността да седи, без да залита, в столче за хранене или на поддържаща седалка, това заедно с контрола на главата показва, че детето има достатъчно сила и добре развита мускулатура, за да се храни безопасно с твърда храна.

2. Рефлексът за избутване с език изчезва

Бебето ви има вроден защитен механизъм - избутва с език всичко, попаднало в устата му. Този рефлекс предпазва малкото човече от задавяне по естествен начин. След като рефлексът за избутване с език изчезне, това също се счита за признак, че детето е готово да поеме и преглъща първите си хапки.

3. Интерес към храната на възрастните

Други сигнали, че бебето ви е готово за захранване са: обилно слюноотделяне и преглъщане с апетит, когато вижда хранещи се хора наоколо; опити да грабне храната ви, когато вие похапвате; настойчиво поставяне в уста на играчки и други предмети, които попаднат в ръцете му. Всяко от тези може да ви дава знак, че е време за захранване.

4. Бебето е удвоило теглото си

Често срещана препоръка за това кога да започнете със захранването е да се ръководите по теглото на детето. Когато бебето тежи двойно повече, отколкото е тежало при раждането си, е уместно да обмислите старт на захранването. Обикновено това се случва на около 6-месечна възраст.

Всички тези сигнали могат да ви насочат, но е важно винаги да се консултирате с педиатърът, който следи развитието на детето ви, преди да започнете със захранването, за да сте сигурни, че малкото ви съкровище е готово, и да обсъдите евентуални алергии или диетични нужди. Педиатърът е специалистът, на когото да разчитате за експертни насоки и подкрепа във всеки етап от растежа на детето.

Ние от MyMunche също се стараем да бъдем полезни! Затова и създадохме нашият "Наръчник за захранване на бебето със 75 вкусни рецепти". В книгата ще получите обобщена информация за най-новите проучвания и препоръки, свързани със захранването на бебето, а също и:

  • Отговори на всички важни въпроси, свързани със захранването на детето
  • Напътствия кога, как и какво да включвате в менюто на малчугана, за да гарантирате пълноценното му хранене
  • Идеи какво да сготвите според възрастта на детето - от първия ден на захранването до първата му годинка

Разбери повече за съдържанието на Наръчника в сайта ни тук.

......
ВИЖ ПОВЕЧЕ ЗА НАРЪЧНИКА


0
Остават ти още 65,00лв до безплатна доставка! BG
Количката е празна!

Изглежда, че не сте добавили продукти в количката.

Разгледайте продуктите
cross