Отключи Офертата  ?
......

Захранване, водено от бебето: предимства и недостатъци

Разбери кои са основните предимства и недостатъци на ЗВБ.

Захранването, водено от бебето (ЗВБ), е метод за въвеждане на т.нар. 'твърда' храна, при който на бебетата се позволява да хапват сами парченца подходяща храна, вместо да бъдат хранени от родидел с пюрета от лъжичка. Този подход към захранването придоби популярност през последните години, заради потенциалните му ползи както за бебетата, така и за родителите. Въпреки това, той не е лишен от недостатъци и може да не е подходящ за всяко семейство. Ето някои плюсове и минуси, които да вземете предвид, когато решавате дали захранването, водено от бебето, е подходящо за вас и вашето бебе.

Предимства на захранването, водено от бебето

Нека най-напред разгледаме положителните аспекти на ЗВБ и с какво то може да повлияе добре развитието на детето.

1. Насърчава самостоятелното хранене и независимостта

Едно от най-големите предимства на ЗВБ е, че то позволява на бебетата да се научат да се хранят сами, което може да бъде ценно умение за тяхното развитие. Доказано е, че действията по самостоятелно хранене са важни за развитието на фината моторика при бебетата (Gibson, 2012). Проучване на Farrow и съавтори (2017 г.) установява, че бебетата, на които са били предлагани твърди храни по метода на ЗВБ имат по-добра координация ръце-очи и са по-самостоятелни в храненето в сравнение с тези, които са били хранени с пюрета от лъжица.

2. Изгражда здравословни хранителни навици

Някои проучвания установяват, че при ЗВБ методологията, е по-малко вероятно бебетата да развият придирчивост и са по-склонни да опитват нови храни. Това се дължи на факта, че от самото начало те са изложени на по-голямо разнообразие от вкусове и текстури, тъй като виждат храната в различните й форми, без да бъдат предубедени от консистенцията и вида й. Склонни са да дадат шанс дори на храни, които не са съвсем естетически издържани.

3. Удобство за родителите

Процесът на приготвяне на отделни ястия под формата на пюрета може да отнеме много време на родителите. Вместо това, при захранване, водено от бебето, родителите могат да предлагат лесни и бързи за приготвяне храни, като например парченца меки зеленчуци или плодове, и да позволят на детето да се храни само`. Проучване на Farrow и сътрудници (2017 г.) установява, че родителите, които са използвали ЗВБ метода, са по-малко стресирани при въвеждането на твърда храна за техните бебета.

Недостатъци на захранването, водено от бебето

Както се казва, "монетата винаги има 2 страни". Дойде моментът да разгледаме и негативите, които родителите и детето, могат да понесат, в случай че се спрат на ЗВБ метода.

1. Настава бъркотия

Голям недостатък на захранването, водено от бебето, е това, че бебетата изпускат храна и несъмнено създават бъркотия, докато се учат да се хранят сами. Особено в началото, когато за тях храненето е по-скоро игра, отколкото вродена нужда от задоволяване на глада. Малчуганите несъмнено ще смачкат голяма част от предложените им зеленчуци и плодове в юмруче. Освен че ще изцапат ръцете и дрехите си, няма да бъдат и особено съобразителни дали и какво ще се озове върху пода или пък по стената. Цялото упражнение по захранване на детето в този случай изисква повече търпение, време и усилия за почистване и пране. В това направление приборите за хранене на MyMunche могат да бъдат от помощ. Бамбуковата купичка и чинийка имат силиконов пръстен, който играе ролята на вакуумно дъно - "залепва" съдовете стабилно за масичката за хранене на малчугана и спестява поне част от маймунджилъците. А силиконовият лигавник е непромокаем, завършва с джобче за изпадали хапки, така че детето ще остане сухо и спретнато. Приключваме с тази вметка, надяваме се да е от полза, и продължаваме със следващото.

2. Съмнения в ефективността

Както вече споменахме по-горе, времето за хранене на бебетата по ЗВБ метода обикновено е по-дълго. Освен това е възможно бебетата да не консумират толкова много храна, колкото тези, които се хранят с пюрета от лъжица. Това може да е ограничаващо за родителите, които искат да са сигурни, че бебетата им получават определено количество храна. Така например, ако детето ви е с тегло под нормата за възрастта си, вероятно ЗВБ не е подходящ подход за захранване за вас.

3. Опасност от задавяне

Опасността бебето да се задави с парченцата храна е сред най-големите притеснения на родителите и тя не е напълно неоснователна. Ако храната е поднесена по неподходящ начин (например: по-едри парчета с форма, която може да запуши дихателните пътища; прекалено твърда, недостатъчно сварена храна, която детето не е способно да сдъвче) шансовете бебето да се справи с нея безпроблемно намаляват. Но всъщност вероятност от задавяне има, дори когато детето се захранва по класическя, т.нар. педиатричен метод. И все пак, захранването, водено от бебето, със сигурност не е решение, подходящо за всички бебета. Особено за тези, които имат затруднения с дъвченето или преглъщането. В тези случаи може да се наложи да продължите с пюрета, докато бебето стане готово за прием на по-твърда храна.

В заключение, захранването, водено от бебето, има потенциала да бъде удобен начин на захранване, който дава свобода на бебето да избира, както и възможност да усвоява нови умения, да подобрява координацията и фината си моториката. ЗВБ обаче не е лишено от недостатъци и може да не е подходящо за всяко семейство. Важно е внимателно да обмислите плюсовете и минусите и да се консултирате с педиатър, преди да решите дали този метод е подходящ за вас и вашето бебе. Педиатърът е специалистът, на когото да разчитате за експертни насоки и подкрепа във всеки етап от растежа на детето.

Ние от MyMunche също се стараем да бъдем полезни! Затова и създадохме нашият "Наръчник за захранване на бебето със 75 вкусни рецепти". В книгата ще получите обобщена информация за най-новите проучвания и препоръки, свързани със захранването на бебето, а също и:

  • Отговори на всички важни въпроси, свързани със захранването на детето
  • Напътствия кога, как и какво да включвате в менюто на малчугана, за да гарантирате пълноценното му хранене
  • Идеи какво да сготвите според възрастта на детето - от първия ден на захранването до първата му годинка

Разбери повече за съдържанието на Наръчника в сайта ни тук.

ВИЖ ПОВЕЧЕ ЗА НАРЪЧНИКА

 


Източници:

  • Brown, R., Lee, J., Tappin, D., & Johnson, S. (2013). Систематичен преглед на ефекта от въвеждането на допълнително хранене върху продължителността на кърменето. Maternal & Child Nutrition, 9(1), 7-22.
  • Crawford, P. A., Ball, H. L., & Binns, C. W. (2014). The effect of complementary feeding style on iron intake and iron status in infants: a randomized controlled trial (Ефектът на стила на дохранване върху приема на желязо и железния статус при кърмачетата: рандомизирано контролирано проучване). Maternal & Child Nutrition, 10(1), 65-75.
  • Farrow, C., Haycraft, E., & Blissett, J. (2017). The influence of complementary feeding practices on child eating behaviour and food preferences (Влиянието на практиките на дохранване върху хранителното поведение и предпочитанията на децата). Advances in Nutrition (Напредък в храненето), 8(2), 233-242.
  • Gibson, R. S. (2012). Principles of nutritional assessment (2nd ed.) (Принципи на оценка на храненето). Oxford University Press.
......
0
Остават ти още 65,00лв до безплатна доставка! BG
Количката е празна!

Изглежда, че не сте добавили продукти в количката.

Разгледайте продуктите
cross