Отключи Офертата  ?
......

Захранване на бебето с риба

Захранването на бебето е значимо събитие, при което въвеждането на храна, различна от майчиното и адаптираното мляко, проправя пътя на детето към здравословни хранителни навици за цял живот. Докато плодовете, зеленчуците и зърнените храни са често срещан избор, много родители се чудят кога и как да включат риба в менюто на бебето си. Рибата, като богат на хранителни вещества източник на протеини и незаменими мастни киселини, играе важна роля в развитието на вашето бебе. В следващите редове ще разгледаме ползите от рибата и особеностите във въвеждането й през ранните етапи на захранването.

Ако имате колебания дали е дошло време за захранване, прочетете и блог поста ни, в който разглеждаме 4-те важни сигнала, че бебето е готово за захранване.

Хранителната стойност на рибата

Рибата като цяло е източник на множество полезни хранителни вещества. Когато започвате със захранването на бебето си, вземете предвид следните ползи от включването на риба:

 1. Омега-3 мастни киселини: Рибата е богат източник на омега-3 мастни киселини, особено на DHA (докозахексаенова киселина) и EPA (ейкозапентаенова киселина). Тези незаменими мазнини са от решаващо значение за развитието на мозъка и очите.
 2. Висококачествени протеини: Рибата осигурява висококачествени протеини, есенциални за растежа и цялостното развитие на бебето.
 3. Витамини и минерали: Рибата съдържа важни витамини като B12 и D, както и минерали като селен. Тези хранителни вещества допринасят за здрава имунна система и подпомагат растежа на силни кости и клетки.
 4. Ниско съдържание на наситени мазнини: Рибата обикновено е с ниско съдържание на наситени мазнини, което я прави здравословен избор, дори за най-малките членове на семейството.

Кога да започнете да въвеждате риба при захранване на бебето?

След като разгледахме хранителните ползи от рибата, нека обсъдим кога е подходящо да въведете риба в менюто на бебето си.

Експертите препоръчват да изчакате бебето да навърши около 6-8 месеца, преди да въведете риба. Това време е съобразено с готовността на бебето, тъй като на този етап то придобива двигателните умения, необходими за консумация на твърда храна.

Рибата е алерген, ето защо, ако семейството ви има история с алергия и подозирате, че бебето може да я е наследило, посетете алерголог преди въвеждането й. Ако не сте имали признаци на алергия до момента, процедирайте, както с всички алергени. Започнете с малки количества риба и наблюдавайте внимателно за нежелана реакция. Препоръката на специалистите е да предложите риба в обедното хранене на бебето, за да имате време да засечете евентуални признаци на алергия. Ако всичко е наред, постепенно увеличете количеството на порцията с течение на времето. След като рибата е въведена успешно, старайте се да присъства поне 1 път седмично в менюто на бебето.

Каква риба да изберете?

Някои видове риба са по-подходящи за бебета от други. В началните етапи от захранването е добре да избягвате мазните риби. Такива са например шарана, сьомгата, риба тон, паламуд, скумрия. По-добри опции за развиващата се храносмилателна система на бебето са нетлъстите риби, като например пъстървата, хека и ципурата.

Сред препоръчителните варианти за старт на захранването с риба се откроява пъстървата, отглеждана във ферми. В сравнение с други риби, пъстървата е с ниско съдържание на живак и се счита за безопасна за бебета при консумация 2-3 пъти седмично. Езерната пъстърва, от друга страна, трябва да се избягва през първата година от живота на бебето, заради значително по-високото съдържание на живак в нея.

Безопасно приготвяне и сервиране

След като сте избрали рибата, с която да захраните бебето си най-напред, нека да видим как се приготвя и сервира безопасно:

 1. Правилно готвене: Винаги приготвяйте рибата до пълна готовност, като се уверите, че няма никакви сурови части. Печенето и готвенето на пара са здравословни методи за приготвяне на риба за бебето.
 2. Отстранете костите: Преди да сервирате риба на бебето си, отстранете всички кости. Проверявайте внимателно, като разкъсвате дори на миниатюрни парченца, за да се уверите, че е добре почистена и няма опасност от задавяне с костици.
 3. Минимално подправяне: Рибата за бебето трябва да е прясна и без добавена сол, захар или подправки, за да се запознае бебето с естествения ѝ вкус.
 4. Контрол на порциите: Започнете с малко количество, приблизително колкото върха на пръста на бебето, за да прецените как я приема и дали му понася. След това можете постепенно да увеличите порцията от този вид риба, преди да въвеждате друга в менюто на детето си.

Когато започвате със захранването на бебето си, не забравяйте, че рибата, макар и алерген, е ценно допълнение към менюто му, тъй като предлага много важни хранителни вещества. Затова, уверете се, че спазвате правилата за безопасно приготвяне и сервиране. Само така можете да си гарантирате, че бебето ви ще се наслаждава на хранителните ползи от рибата, като същевременно възпитавате у него любов към здравословното хранене от най-ранна възраст.

Използваме момента да споделим, че в книжката ни "Наръчик за захранване на бебето", освен напътствия за всеки етап от захранването на детето, са включени и 75 вкусни рецепти, съобразени изцяло с възрастта му. Сред тях ще откриете тези 5 интересни предложения за бебето с риба:

 • Яхния от бяла риба
 • Рибни пръцичи
 • Пъстърва с картофено пюре
 • Сьомгови кюфтенца
 • Сьомга с гарнитура спаначена паста

Успех със захранването и добър апетит на малкото човече!

......
cross