Отключи Офертата  ?
......

Захранване на бебето през пролетта

6 сезонни зеленчука и плодове, богати на хранителни вещества, полезни за бебето

Със събуждането на природата през пролетта се появяват множество местни български храни, идеални за захранване на бебето. Точно тях ще разгледаме по-задълбочено с цел да разберем ползите им за развиващия се детски организъм. Ще ви дадем също идеи как да приготвите сезонните зеленчуци и плодове, и как да ги сервирате на бебето си по безопасен начин.

Преди това обаче да вметнем, че ако не знаете кога трябва да стартирате със захранването или имате колебания дали моментът за това е настъпил за вашето дете, то можете да разгледате кои са 4-те сигнала, които бебето дава, за да подскаже, че е готово за тази стъпка.

захранване на бебето със спанак

1. Захранване на бебето със спанак (и други зеленолистни)

Спанакът е пълен с важни витамини и минерали, включително витамин А, витамин С, витамин К, фолиева киселина, желязо и калций. Тези хранителни вещества са от решаващо значение за растежа и развитието на малкото човече, като поддържат здрави костите и имунната функция.

Спанакът е познат източник на желязо. А желязото от своя страна е особено важно при захранване, тъй като запасите на бебето от този минерал започват да се изчерпват след раждането. Желязото помага за предотвратяване на желязодефицитната анемия и поддържа здравословното развитие на кръвта.

Спанакът е и добър източник на фибри, които подпомагат храносмилането и регулират движението на червата. Въвеждането на богати на фибри храни като спанака в началото на захранването води до добро храносмилане, което от своя страна предотвратява запека при бебетата.

Можете да предложите на детето си спанак още в началните етапи от захранването (6-8 месеца). Измийте го добре и сгответе на пара. Имате опцията да го сервирате ситно накълцан, така че детето да опита с ръчички (в случай че прилагате ЗВБ). Друг вариант е да го пасирате до фино пюре. Спанакът се съчетава чудесно с други зеленчуци. Стига вече да сте ги въвели, можете да комбинирате с картофи, моркови, ориз, а при напредване на захранването с обезсолено сирене и яйце (жълтък) или с месо.

коприва

Сходна е ситуацията и с други зеленолистни зеленчуци, растящи у нас през пролетта, като лапад и коприва. Също като спанака, те съдържат оксалати (известни като оксалова киселина или оксалатни соли) - естествени съединения, които се срещат в голямо разнообразие от растителни храни. Оксалатите като цяло са безопасни за консумация в умерени количества. Но затрудняват усвояването на калций и желязо, а също така могат да образуват в организма неразтворими соли, известни като кристали на калциевия оксалат. Тези кристали от своя страна могат да допринесат за образуването на камъни в бъбреците. Особено при хора с рискови фактори, като например анамнеза за камъни в бъбреците, нарушения на пикочните пътища или определени метаболитни състояния. И макар че това е по-рядко срещано при децата, в случай че малчуганът е предразположен или има установени проблеми с бъбреците, непременно се посъветвайте с педиатъра, който следи развитието му, преди да предложите спанак, лапад, коприва или други зеленолистни.

Въпреки всичко, съдържащите оксалати храни са също отлични източници на основни витамини, минерали, фибри и други фитонутриенти, полезни за цялостното здраве. Много от тях вече споменахме по-горе при спанака. Затова, не ги изключвайте от менюто на детето. Важно е те да присъстват в неговия добре балансиран режим, още от етапа на захранване. Просто вземете предвид, че варенето или готвенето на пара намаляват съдържанието на оксалати в храните. Освен това, съчетаването на храни, съдържащи оксалати, с храни, богати на калций (като млечни продукти и яйца), може да помогне за намаляване на абсорбцията на оксалати в червата и да намали потенциалното им въздействие. Също така комбинацията на храни със съдържание на оксалати с храни, богати на витамин C, подпомага усвояването на желязото.

аспержи

2. Захранване на бебето с аспержи

Макар че аспержите не са сред типичните зеленчуци за нашите географски ширини и едва ли ви идват веднага наум при захранване на бебето, то напоследък се предлагат по-често по магазините през пролетта, а отделно има и български ферми, от които да се закупят в сезон. Споменаваме ги тук, тъй като са пълни с важни витамини и минерали, включително витамини А, С, Е и К, както и с фолат, желязо, калций и калий. 

Витамин С и витамин Е в аспержите подпомагат развитието на имунната система на бебето. Тези хранителни вещества допринасят за способността на организма да се бори с инфекциите и да се предпазва от болести. Витамин К и калций са важни за здравето и развитието на костите. Фолатът в аспержите е необходим за синтеза на ДНК и за клетъчното делене - процеси от ключово значение за растежа и развитието в кърмаческа и по-късна детска възраст. Фолатът участва също в различни метаболитни процеси, като помага на бебетата в преработването на протеините и въглехидратите.

Наред със страхотните си ползи за здравето на детето, аспержите обаче могат да предизвикат стомашен дискомфорт при бебето, като подуване на корема, газове, диария. Причината се крие в съдържанието на сложни въглехидрати, фибри и рафиноза - вид захар, която се открива и в боба, пълнозърнестите храни и други зеленчуци, като броколи, брюкселско зеле и зеле. Те се усвояват по-трудно от крехкия бебешки организъм. Ето защо е препоръчително да изчакате с въвеждането на тези храни, след като бебето вече е запознато с други, по-леки зеленчуци (например след 7-ми-8-ми месец). Започнете с малки количества и постепенното увеличавайте размера на порциите. 

Аспержи можете да предложите, като най-напред ги измиете и сварите или сготвите на пара до пълно омекване. В случай че прилагате ЗВБ, е важно да разполовите по дължина всеки стрък, тъй като цилиндричната им форма носи риск от задавяне за бебето. Препоръката на специалистите по ЗВБ е по-скоро да предлагате дълго, разполовено стръкче, което детето да смуче и сдъвква, а не късно нарязани цели аспержи, които може да погълне наведнъж и да запушат дихателните му пътища. Друг вариант е да ги предложите под формата на пюре с лъжичка. Аспержите се комбинират чудесно със зеленчуци, като тиквичка, тиква, сладък картоф, моркови, чушки. Вкусът им се допълва добре и с каша от просо или ечемик, с ориз или киноа, а също и с месо в по-късните етапи от захранването.

моркови

3. Захранване на бебето с морков

Морковите са сред зеленчуците, които можете да откриете целогодишно, но са особено свежи през пролетта. Богати са на важни хранителни вещества, като бета-каротин (предшественик на витамин А), витамин С, витамин К, калий и фибри. Те подпомагат растежа и развитието на бебето, а също и зрението, имунната система и храносмилането му.

Морковите имат естествено сладникав вкус, който привлича много бебета, а това, в комбинация със състава им, ги прави една от първите храни, които родителите избират, за да дадат старт на захранването. Освен това, по-рядко предизвикват храносмилателен дискомфорт или алергични реакции в сравнение с други храни. Всичко, изброено дотук, ги прави безопасен и щадящ вариант за ранно въвеждане в менюто на бебето. Можете да ги предложите на детето си още в началото на захранването (4-6 месеца), добре сварени или сготвени на пара до пълно омекване. Сервирайте под формата на пюре или пък като пръчици с размера на кутрето ви. Така, ако сте избрали ЗВБ, детето може да ги сграбчва в юмруче и да отхапва от стърчащата им част.

Както вече споменахме по-горе, морковите съдържат бета-каротин - мастноразтворимо съединение, което изисква наличието на мазнини за оптимално усвояване от организма. За да подпомогнете този процес, комбинирайте морковите с малко количество здравословна мазнина, като зехтин, масло или авокадо, стига да са вече успешно въведени в менюто на малчугана.

4. Захранване на бебето с картоф

Картофите съдържат витамин В6, витамин С, фолат, желязо, цинк и калий, фибри. Всички те спомагат укрепването на имунната система, здравето на костите и храносмилането на бебето. Съдържат също холин - хранително вещество, важно за развитието на мозъка. Фибрите в картофите идват под формата на т.нар. "устойчиво нишесте", което спомага развитието на полезни чревни бактерии.

Пресните картофи през пролетта са с тънка обвивка и макар възрастните често да ги хапваме директно така, печени на фурна например, с хрупкава коричка, то за децата е препоръчително картофите да се обелят. Причината е, че в кожата на картофите (подобно на други кореноплодни зеленчуци) се задържат метали от почвата, в която растат. Затова измийте добре картофите, обелете ги и ги сварете до пълно омекване, преди да предложите на детето си. Картоф можете да сервирате под формата на пюре или печен, нарязан предварително на ивици с размер, колкото кутрето ви (ако прилагате ЗВБ).

Вероятността да предизвикат храносмилателен дискомфорт или алергична реакция е по-малка в сравнение с други храни, което прави картофите добър вариант за ранно въвеждане. Можете да ги предложите в самото начало на захранването, като една от първите “твърди храни” (т.е. храни, различни от майчиното или адаптираното мляко) в менюто на бебето (4-6 месеца).

грах

5. Захранване на бебето с грах

Грах може да се открие целогодишно - било то замразен или в консерва. Но когато е в сезон през пролетта, можете да закупите пресен грах и да го предложите на детето си по време на захранване, сготвен по подходящ начин. Той осигурява витамини А, С и К, както и фолиева киселина, желязо и фибри. Тези хранителни вещества подпомагат имунната система, здравето на костите и храносмилането на детето.

При някои бебета след консумация на грах се получават газове или подуване на коремчето, заради това, че съдържа естествени захари, сложни въглехидрати и някои фибри, естествено устойчиви на храносмилане. Но същевременно те подхранват приятелските чревни бактерии и водят до развитие на разнообразен и здравословен микробиом на бебето. Най-често неразположенията идват, ако грахът е въведен в прекомерни количества или прекалено бързо. Изчакайте бебето да се запознае най-напред с други храни, преди да го предложите (например около 7-8-месечна възраст, спрямо темпа му на запознаване с нови храни).

Когато приготвяте пресен грах за бебето си, уверете се, че е добре сварен, като през първите месеци от захранването е препоръчително да го предложите под формата на пюре. Кръглата форма на граха и малките му размери носят висок риск от запушване дихателните пътища на детето, затова е нужно да бъдете особено предпазливи как точно го сервирате. При напредване на захранването и в случай че прилагате ЗВБ, предложете граха напълно омекнал, като сплескате всяко зрънце между пръстите си, така че от кръгло да стане плоско. Препоръката на специалистите е да предлагате цели, кръгли зрънца грах, след като бебето е над 1 годинка и нямате никакви съмнения в способността му да дъвче и да се справя с твърди храни.

Освен самостоятелно (предложен като еднокомпонентно пюре в началото на захранването), грахът се комбинира много добре и с други зеленчуци, като моркови, картофи, следки картофи, домати, а също и с месо, като пилешко, пуешко, заешко. Така че с напредване в процеса на захранване, можете да експериментирате с разнообразни рецепти.

ягоди

6. Захранване на бебето с ягоди

През пролетния сезон из пазарите започва да се носи и ухание на сочни, сладки ягоди. Ароматните плодове са изключително богати на витамин C и антиоксиданти. Както вече споменахме, витамин C укрепва имунната система и подпомага усвояването на желязото от растителните храни. А антиоксидантите играят съществена роля в укрепването на цялостното здраве, като предпазват клетките от увреждане и се борят с вредното влияние на свободните радикали. По този начин намаляват и риска от хронични заболявания в по-късен етап от живота на бебето.

Въпреки страхотни им ползи, ягодите могат да предизвикат алергична реакция. Бъдете бдителни при въвеждането им. Както с всяка нова храна, започнете с предлагането на малко количество отначало. Ако няма нежелана реакция, постепенно увеличавайте количеството по време на следващите хранения. А след като са въведени успешно, включвайте ги регулярно в менюто на детето. Ако имате фамилна обремененост, се консултирайте с педиатъра на детето си относно това кога е удачен момент да захраните малчугана си със сочните плодове. Много често срещана препоръка е отложеното въвеждане на алергенни храни (след 1-годишна възраст). Но напоследък добиват популярност и препоръки, базирани на съвременни проучвания, за ранно въвеждане на алергени (около 4-6-месечна възраст) под протекцията на кърменето. Попитайте педиатъра си какво би ви препоръчал за вашето дете.

Ягоди можете да предложите самостоятелно или в комбинация с овесена каша, каша от просо, елда или с кисело мляко (стига всяка от тези храни вече да е въведена безпроблемно).

В заключение, пролетта предлага чудесни сезонни храни, които могат да бъдат включени в менюто на бебето по време на захранване. От богатите на хранителни вещества зеленчуци, като аспержи, грах и моркови, до ярките плодове, като ягоди, пролетните храни предлагат разнообразна гама от вкусове и текстури. Но също така сезонните зеленчуци и плодове дават възможност на бебето да получи широк спектър от основни витамини, минерали и антиоксиданти. Тези храни могат да подпомогнат имунната система, здравето на храносмилателната система, развитието на костите и цялостното благосъстояние на детето по време на този ключов етап от детството.

При избора на сезонни храни вземете предвид индивидуалните нужди на бебето си, неговите предпочитания и евентуални алергии или чувствителност. Започнете с въвеждането на само една нова храна, като изчакате няколко дни, преди да въведете друга, и наблюдавайте бебето си за всякакви признаци на алергични реакции или храносмилателен дискомфорт.

Използваме момента да споделим, че в книжката ни "Наръчик за захранване на бебето", освен напътствия за всеки етап от захранването на детето, са включени и 75 вкусни рецепти, съобразени изцяло с възрастта му.

Успех със захранването и добър апетит на малкото човече!

......
cross