Отключи Офертата  ?
......

Захранването на бебето и съня

Гост в блога и автор на материала: Елена Чапалова, лекар, основател на консултантска практика по детски сън "Нани, нани, бебе" и обучител на специалисти по детски сън.

Има ли връзка между захранването и съня? По какъв начин захранването може да влияе върху нощния сън на децата? На тези и още въпроси по темата ще се постараем да отговорим в следващите редове.

Влияе ли захранването върху съня на децата?

Въвеждането на твърди храни може да окаже влияние върху това как спят децата, но невинаги директно. В първите седмици, докато бебето опознава нови храни, а лигавицата на стомашно-чревния му тракт свиква с това да храносмила и нови продукти и субстанции (освен майчиното или адаптираното мляко), детето може да изпитва дискомфорт и това да води до известни смущения в съня. Нерядко в първите седмици бебето се запича и това може да предизвиква дискомфорт, който води до повече нощни разбуждания. Тук е важно да спомена, че от нашия опит при едно здраво бебе, дори при среща с нови храни и алергени, рядко настъпват сериозни проблеми със съня. Обичайно, ако това се случи, е просто съвпадение с други неща - растежни скокове, развитие на нови двигателни умения, зъбоникнене или заради нужда от промяна в дневния режим.

Винаги когато наблюдавате по-сериозен дискомфорт у детето, като силен запек или други неразположения, се консултирайте с лекар, защото това сигнализира за нужда от проняма в схемата на захранване или в последователността на храните, които въвеждате в менюто му.

В следващите седмици и месеци, с напредването в броя на храните, които бебето приема, възникват и други механизми, чрез които захранването може да въздейства върху съня на детето.

Бързо заместване на млечни хранения

В България е прието сравнително бързо заместване на млечните хранения през деня. На практика съществуват различни подходи по отношение на това как да комбинирате млечните хранения при кърмените бебета в периода на захранване.

През първата година млечната храна остава основна за детето, дори и след въвеждането на твърда храна. Консултантите по кърмене често препоръчват при по-малките бебета, при които тепърва въвеждаме нови храни, първо да се предлага млечната храна, а след това - твърдата. На следващ етап обичайно се прави обратното - първо се предлага твърдата храна, а след нея при нужда бебето се дохранва с кърма веднага след основното хранене или малко по-късно.

Родителите обаче често получават съвети млечните хранения да се заместят бързо и това свежда млякото през деня до няколко сукания. В отговор при част от децата зачестяват нощните кърмения. Причините са различни - и защото се нуждаят от повече кърма, и защото са жадни, и защото имат нужда от повече контакт с мама, който им осигурява кърменето.

Ако това се наблюдава при вашето бебе, добра идея е да се върнат част от дневните кърмения, за да може то да не търси гърдата толкова често през нощта.

Чести нощни будения от жажда

Със захранването е важно да започнете да предлагате и вода на бебето, ако не сте го правили по-рано (при ексклузивно кърмене това не е необходимо до 6-тия месец, тъй като майчиното мляко осигурява всички необходими вещества на бебето). Ако детето не получава достатъчно течности през деня, то може да се буди нощем, заради жаждата и да търси вода, гърда или адаптирано мляко. Затова е важно да предлагате вода на бебето често, особено при захранване в летния сезон.

Засищаща каша за вечеря за добър сън?

Битува мнение, че даването на много засищаща храна вечер помага на бебето да спи добре. Практиката показва обаче, че много по-голямо значение има не колко и какво точно е изяло за вечеря, а общият калориен прием за деня. Ако той отговаря на нуждите на подрастващото бебе и дете, то само' ще бъде по-склонно в един момент да премахне нощните хранения и ще спи добре, ако те са причината да се буди.

Вечерята най-често се въвежда между 10-тия и 12-тия месец, като се препоръчва тя да бъде по-лека - зеленчукова супа или комбинация от зеленчуци и зърнени култури.

Колко време трябва да мине между хранене с твърда храна и заспиване?

Няма точни препоръки по темата, но активното храносмилане може да попречи на бързото заспиване и добрия сън. Затова обичайно се препоръчва да има 30-45 мин. отстояние между приспиването и последното хранене с твърда храна.

Когато захранването не върви

Има ситуации, в които по една или друга причина захранването на върви - детето отказва да приема нови храни или изяжда изключително малко количество. Причините могат да бъдат различни: от сензорни проблеми и хиперчувствителност към определени текстури, до необходимост от промяна в подхода и дори начина на захранване. От гледна точка на консултант по детски сън в такива ситуации нерядко отново нарастват нощните млечни хранения, тъй като детето просто е гладно.

От друга страна, от нашия опит, трудностите със захранване често са свързани със скрит дефицит на желязо - състояние, за което много малко се говори у нас. За него са характерни намален апетит и интерес към твърда храна и особено месо. Другият чест симптом на скрития дефицит на желязо са многобройни нощни събуждания. Затова при тази специфична комбинация от симптоми - много нощни събуждания и липса на апетит през деня - винаги препоръчваме да се направят изследвания. За диагностициране на железния дефицит е необходимо да се пуснат пълна кръвна картина и феритин, и след това да се направи консултация с детски хематолог.

В такава ситуация усилията на консултанта и на родителя да намерят подход и да помогнат на детето да яде повече остават без резултат, докато то не започне да получава необходимата терапия с желязо. Също така е важно, че предвид бързия растеж при установен дефицит на тази възраст само храната не би могла да компенсира липсата на желязо.

Ние не препоръчваме да се работи интензивно със зачестяващите се в този период нощни млечни хранения, докато детето не започне да приема железен препарат.

Асоциации за заспиване

На последно място, но не и по важност - ако детето ви продължително време има сериозни смущения в съня, почти винаги се оказва, че то има проблеми в дневния режим и има заформени силни асоциации за заспиване, които влияят върху качеството на съня. Затова, дори и да се получава известно влошаване на съня, свързано със захранването, при постоянни проблеми със съня препоръчваме да търсите професионална помощ за изграждане на индивидуална стратегия за подобрения в съня на детето.

Пожелаваме Ви спокойни нощи и лесни приспивания!

В случай че темата за връзката между съня и храненето на детето в различните етапи от неговото развитие ви е интересна, вижте и поредицата от видеа, в които Елена Чапалова отговаря на въпроси, зададени от последователите на MyMunche в социалните мрежи. В случай че имате още питания по отношениe съня на бебето, не се колебайте да се обърнете към екипа на "Нани, нани, бебе".

......
0
Остават ти още 65,00лв до безплатна доставка! BG
Количката е празна!

Изглежда, че не сте добавили продукти в количката.

Разгледайте продуктите
cross